donderdag 5 maart 2015

De jaarlijkse zoektocht naar het groene goud

Hier aan de Costa Blanca is de lente nu echt een feit. Na de weelderige bloei van de amandelbomen is het dan tijd voor het verzamelen van de aspárrago triguero, of de wilde groene asperge. Ben je van plan binnenkort een wandeling te maken in de bergen of het veld? Geef dan je ogen goed de kost, want de groente steekt op het ogenblik z'n kop op onder menig struikgewas en olijf- of eikenboom. Dit zijn de plaatsen waar de asperge het best gedijt. Als ze zo'n twintig centimeter boven de grond uitsteken zijn ze klaar om geoogst te worden. 


Tijdens je zoektocht zal je zeker ook veel Spanjaarden tegenkomen. Voor hen is het verzamelen van de wilde asperges een diepgewortelde activiteit die de meesten al kennen vanuit hun kinderjaren. Het maakt hun dan ook niets uit hoeveel ze er vinden. Iedere vondst is een echte tesoro of schat, die ze bij thuiskomst direct gebruiken om een lekker gerechtje mee te bereiden. Meestal wordt de groente verwerkt in een ei. Maar er zijn natuurlijk veel variaties, waarvan ik er eentje voor jullie heb opgeschreven. Woon je ook in Spanje, of ben je er momenteel op vakantie? Dan moet je zeker opzoek gaan naar deze delicatesse! Wat eieren erbij en je hebt echt een heerlijke lunch. Wat heb je nodig; wilde asperges, een flinke scheut olijfolie, 2 grote eieren, een dikke plak Jamón Serrano, peper en eventueel nog wat zout. Schillen hoef je de groente niet, alleen het houterige uiteinde is niet lekker, dus dat snij je eraf. Dompel de asperges dan even in kokend water met zout, en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd ze daarna in stukjes. Verhit de olie en bak hierin de in stukjes gesneden Jamón Serrano. Doe dan de asperges erbij en bak deze kort mee. Klop de eieren los, schenk ze over de asperges en de ham, en roer alles steeds goed om. Doe er ook nog een beetje peper bij. Wanneer het ei gestold is, is de maaltijd klaar. Rooster een paar boterhammen, snij deze in driehoekjes en deze samen met het roerei op een klein bord. ¡que aproveche!

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk heb ze net van mijn vriendin gekregen, mmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je gelijk mijn receptje even uitproberen Liberta :-) ¡que aproveche!

      Verwijderen