vrijdag 20 maart 2015

Een typische pastei uit Murcia

Dit typische taartje van Murcia, waar ik jullie vorige week al van alles over vertelde, is gevuld met rundvlees, chorizo en ei, en koop je bij de beste patisserieën in de stad. Daar worden ze al meer dan driehonderd jaar op een traditionele manier gemaakt. De pastel kan dienen als lunch, een voedzaam tussendoortje of als avondeten wanneer je het serveert met een gemengde salade. Maar het smaakt eigenlijk nog het lekkerst met een koel biertje en een schaaltje groene olijven. Het speciale aan het pasteitje is dat de bodem en toplaag van verschillende soorten deeg gemaakt zijn. Dit zorgt voor een heel aparte smaakbeleving. Het meeste werk zit in het bereiden van het verse bladerdeeg. Dan is het des te meer genieten als alles goed gelukt is, en het ook nog eens heel lekker smaakt. Gewoon proberen dus! Heel veel kook en bakplezier. 


Wat heb je allemaal nodig voor het bereiden van deze Murciaanse specialiteit: Quichevormpjes van 12 cm doorsnee. 

Ingrediënten voor het deeg van de basis: 250 gram bloem, 85 gram reuzel, 1 kopje water en een snufje zout. 

De toplaag is gemaakt van bladerdeeg. De ingrediënten daarvoor zijn: 500 gram bloem, 200 ml koud water, een theelepeltje zout en 500 gram reuzel of manteca. 

Voor de vulling: 250 gram rundergehakt, wat zout, fijngehakte look, pimenton of rode paprikapoeder, en een scheutje witte wijn, 500 gram rundvlees, water, een bol look, oregano, zout, gemalen peper, een beetje kaneelpoeder, 1 kruidnagel en laurier. Een verse chorizo worst naar smaak, picante of dulce, en 6 gekookte eieren. 

De bereiding van het basis deeg: Meng in een kom de bloem met de reuzel en het zout en voeg geleidelijk het water toe. Kneed alles toch een stevig deeg. Laat het een uurtje rusten en rol het dan uit om de quichevormpjes van 12 centimeter doorsnee op te vullen. 

Het maken van het bladerdeeg: Meng op marmer of een keukentafel de bloem met het zout. Voeg langzaam het water toe, en blijf kneden tot je een stevig deeg krijgt. Laat het twee uur rusten op kamertemperatuur. Na die tijd rol je het deeg dun uit en smeer het in met de reuzel. Daarna rol je het mooi strak op. Vouw de uiteinden bij elkaar en leg het twee uur in de koelkast. Neem de rol dan vast aan de uiteinden, zodat hij uitgerekt wordt. De omvang van de rol moet ongeveer 5 cm zijn. Leg op de tafel en snijd ze in plakjes van zo'n 1,5 cm dik. Besprenkel deze met olie en rek het deeg beetje bij beetje rondom uit, om de schijf passend te maken als toplaag. 

Wanneer je er tegenop ziet om het bladerdeeg zelf te maken, kun je het natuurlijk ook kant en klaar kopen. Dat is niet  zo leuk maar scheelt je een hoop werk. Je heb dan 250 gram nodig. Hier in Spanje zoek je dan naar Hojaldre. De supermarktketens Aldi, Lidl en Mercadona verkopen prima kwaliteit. 

Voor de vulling: Meng het rauwe, 250 gram, rundergehakt  met wat zout, fijngehakte look, pimenton, en een scheutje witte wijn. Hier beleg je straks de bodem van de pastel mee. Van de 500 gram rundvlees maak je een lekker stoofpotje. Braad eerst het vlees wat aan, en voeg dan de bol look, oregano, zout, gemalen peper, een beetje kaneelpoeder, 1 kruidnagel en laurier toe. Wanneer het vlees een kleurtje heeft schenk je er een flinke scheut water bij. Laat dan alles lekker sudderen. Als het vlees gaar is snijd je het in stukjes. Deze vulling komt op het rauwe gehakt. Daar bovenop komt nog een stukje verse chorizo, de picante of dulce versie. En als laatste leg je er wat partjes gekookt ei tussen. Dek af met de schijf van bladerdeeg. Maak een gaatje in het midden zodat het vocht kan verdampen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schuif de plaat met de gevulde taartjes in het midden en bak ze in zo'n 20 a 25 minuten goudbruin. Ze smaken het beste wanneer je ze goed warm serveert. ¡Que aproveche! Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten