vrijdag 13 maart 2015

Het smakelijke symbool van de stad Murcia

Tot op de dag van vandaag is men er nog niet uit waar de Pasteles de Murcia nu eigenlijk vandaan komen. Wel staat vast dat soortgelijke koeken van fijn bladerdeeg gevuld met spek, eieren en vlees ook al gegeten werden in de Middeleeuwen. Later, in 1695, werd er tijdens het bewind van el Rey Carlos II zelfs een verordening uitgeschreven, welke ingrediënten precies gebruikt dienden te worden voor het bereiden van het gehakttaartje. Hield men zich niet aan deze regels dan stond er een ballingschap te wachten. Dit gebeurde om het originele recept te beschermen. Op het moment wordt de taart in veel varianten, van zoet tot hartig, in grote delen van Spanje gegeten. Maar op wonderbaarlijke wijze gebruikt men in de regio Murcia tot op heden nog altijd het oorspronkelijke recept.


De koek bestaat uit een cirkelvormige basis bestaand uit brisée deeg. En bovenop de vulling van gekruid en gehakt rundvlees, chorizo, eieren, komt een zeer speciale superfijne krokante laag in de vorm van een spiraal. Volgens kenners eet je de beste pastels in Murcia bij Pasteleria Zaher, Bonache en Roses. Ga er ook eens naar binnen, en neem plaats aan een van de tafeltjes. Bestel daarna je pastel en laat hem in vier delen snijden. Drink er een heerlijk koel biertje bij, en geniet van deze typische Murciaanse specialiteit. Es ¡Para chuparte los dedos!, om je vingers bij af te likken. Tijdens de lentefeesten die jaarlijks na de religieuze Paasweek in de stad Murcia plaatsvinden, worden er op la Plaza Cardenal Belluga door de bekendste bakkers gratis pasteles uitgedeeld. Dit is een mooie kans om het symbool van Murcia zelf eens te proeven. Deze "dia del pastel de carne" wordt dit jaar gehouden op 8 april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten